Adószámunk: 18961443-1-20 Számlaszámunk: 75500258-10824205

A felelős állattartás

A felelős állattartásról kérjük, tájékozódjon az alábbi linken keresztül:

https://www.felelosallattartas.hu/

Felelős kutyatartás

Mielőtt befogadsz bármilyen állatot az otthonodba, nagyon fontos, hogy tájékozódj! Milyen körülményeket kell biztosítani, milyen problémák léphetnek fel, hány évig lesz veled, milyen nagyra nő, milyen egyéb külső és belső tulajdonságokra kell számítanunk, milyen oltások és orvosi ellátás szükséges?

Egy kutyus nevelése felelősségteljes feladat, több időt igényel, hiszen nem csak a játék és a dédelgetés lesz fontos számára. Sajnos még mindig nagyon sokan ragaszkodnak a fajtatiszta kutyákhoz, pedig egy keverék kutyus is ugyanolyan hűséges, intelligens és talán még egészségesebb is, mert nem lett a túltenyésztés áldozata. Nagyon sok fajtatiszta kutyának lehetnek jellegzetes betegségei, amelyet akár egész élete során kezelni kell!

Szuka vagy kan: Tudni kell, hogy a kan kutyát - ivartalanítás nélkül – hajtja a vére, tehát csavarogni fog, kibonthatja a kerítést, hogy párt találjon magának az év bármely időszakában. A szuka kutyus legtöbb esetben ugyan nem kóborol el, de számolnunk kell a nem várt kiskutyák születésére akkor is, ha a kutya zárt udvaron él. A kutyákkal foglalkozó pszichológusok szerint a szuka kutyusok érzelmileg gazdagabbak, a kapcsolat a gazdival sokkal bensőségesebb lehet, mint egy kannal. Mindkét esetben nagyon fontos az ivartalanítás, hiszen a nem várt kiskutyák nagy része sajnos még mindig az utcán, vagy a menhelyeken köt ki.

Ha kutyust szeretnénk magunkhoz venni, érdemes először a közeli menhelyen szétnézni. Ezek az állatok nagyon hálásak tudnak lenni, amikor egy új, szerető családba kerülnek. Kicsi és nagy, keverék, de akár fajtatiszta kutyusok is élnek az állatotthonokban. A kiskutyákat 7-8 hetesen szabad elválasztani az anyától, hiszen szükségük van az anyatejre, a fejlődésre és tanulásra! Ha háztól vagy tenyésztőtől veszünk magunkhoz kutyust, minden esetben érdemes tájékozódni a tartási, nevelési körülményekről, hiszen ezek nagyban meghatározzák a későbbi tulajdonságokat, viselkedést.
Ha lakásba szeretnék egy kutyát tartani, nagyon fontos, hogy legyen elegendő időnk a sétáltatásra, szabad levegőn való mozgásra, játékra. Lakásban előnyösebb kistestű kutyust tartani, hiszen a nagytermetű kutyának több mozgásra, nagyobb térre van szüksége a hancúrozáshoz, ugráláshoz, ami egy egészséges kutyánál elengedhetetlen. Fontos, hogy tisztában legyünk a kutya leendő méretével, szőrhosszával, mozgásigényével, vérmérsékletével.

A kutyák elengedhetetlen felszerelései: etető- , itatóedény, nyakörv / hám, póráz, fekhely, kutyaház, játékok. A szabadban tartott kutyáknak is nagyon fontos a biztonságos, megfelelő méretű élettér kialakítása. A kutyaházat úgy kell megtervezni, hogy elég nagy és kényelmes legyen a felnőtt kutyusnak is. A legfontosabb a nyakörv használata, amelyre az oltási bilétán kívül egy, a gazda elérhetőségeit tartalmazó bilétát is KELL rakni (gazda neve, telefonszáma, címe), hiszen ha eltűnik a kutyánk, sokkal nagyobb esélye van a hazakerülésre. Egyre inkább kezd elterjedni az azonosító chip beültetése, amelynek regisztrációja után állatorvosi rendelőkben, állatvédő szervezeteknél már be tudják azonosítani az eb tulajdonosát. De ebben az esetben is fontos a biléta használata, hiszen így még egyszerűbb a felismerés. A biléta mindig legyen a kutyus nyakában, akár csak udvaron vagy, akár sétáltatásnál, sosem tudhatjuk, mi történik!

Etetés, itatás: A kutyáknak minden nap friss vízre, tiszta edényre van szükségük! Nem szabad elhanyagolni az etető-, itatóedények tisztítását. A kölyökkutyusnak naponta 3-4 alkalommal kell ennie. Jó megoldást jelenthetnek a kereskedelemben kapható különböző tápok, de az egészséges fejlődéshez sok fehérjére, hús szükséges, így az eledelek felét, harmadrészét jó, ha húsféleségek képzik. A máj, tojás nagyon jó kiegészítők lehetnek, valamint a csontos baromfihús a legalkalmasabb mészforrás, amelyre nagy szükség van a kutyus megfelelő csontozatának kialakulásához. A felnőtt kutya napi egyszeri etetése a legmegfelelőbb, amelyet lehetőség szerint azonos időpontban és helyen kell végezni, hogy a kutyus megszokja a napirendet.

Nem szabad szem elől téveszteni a kutya oltásait. A kölyökkutyáknak 3-4 kombinált oltást kell kapniuk, majd ezek után a veszettség elleni oltás szükséges. Később mindkét oltást évente kell ismételni, a veszettség ellenit a törvény szerint is KÖTELEZŐ évente megkapniuk! Minden esetben az állatorvos tud szakszerű felvilágosítást adni, emberi gyógyszerekkel ne kezeljünk állatot!

A kutyus hőszabályozása nagyon ingatag, lihegéssel és a talppárnáikon való párologtatással képes hőt leadni. Általában a hideghez sokkal inkább tudnak alkalmazkodni, mint a meleghez. Télen mindenképpen gondoskodni kell egy jól szigetelt házról (takaróval), valamint ügyelni kell arra, hogy a kutyus ne egyen havat (torokgyulladás), valamint a sózott járdák igencsak irritálják a talpát, gyulladást is okozhatnak. Kánikulában még fontosabb a folyamatos vízellátás, napi többszöri friss víz biztosítása, hiszen a hőguta végzetes is lehet!

Higiénia: A lakásban tartott kutyák fürdetése megszokott dolog, amit csakis megfelelő samponokkal végezzünk, előnyben részesítve a kén- és/vagy szeléntartalmú, bolha- és kullancsirtó szereket. A külső élősködők elleni leghatásosabb védelmet a bolhanyakörv és a nyakra cseppenthető szerek nyújtják. A karmok vágása, ápolása is fontos, főleg a lakásban tartott kutyáknál. A hegyes, éles, esetleg bőrbe belenőtt karmok következményei igen veszélyesek, nem beszélve a fájdalomról, ezért sose hanyagoljuk el ezt a részt sem! Meg kell említeni a kutyák bűzmirigyét is, amely különösen a lakásban tartott kedvenceknél igényel „ápolást”. A nem megfelelően működő vagy elhanyagolt mirigy allergiát, gyulladást is okozhat, de ezt az állatorvos rendszeres segítségével megelőzhetjük.

Nevelés, oktatás: kutyánknak bizonyos alapvető dolgokat meg kell tanulnia, hogy engedelmes, kellemes társaság legyen bárhol. Elengedhetetlen a szocializáció, alapvető parancsok ismerete. Meg kell tanulnia nyakörv és póráz segítségével mellettünk sétálni, hozzánk jönni, leülni, megállni és egy helyben maradni. A lakásban tartott kutyusoknál a legfontosabb a szobatisztaságra nevelés. A tanítást a memóriájára építjük, azaz ha két esemény következetesen, többször ismétlődik egymás után, össze tudja kapcsolni azokat. Kifejezéseink (ülj!, maradj!), arcunk, hangunk, kézjeleink egyértelműek legyenek, a helyesen végrehajtott feladatrész után azonnal jutalmazzuk meg a kutyát, de nekünk is figyelnünk kell, hogyan motiválhatjuk, kezelhetjük hatásosabban. Ne tartson túl sokáig egy-egy tanítás, mert unalmassá válhat a kutyus számára, a végén pedig közös, felszabadult játékkal jutalmazzuk ismét. A szobatisztaságra való nevelést is el kell kezdeni minél előbb. Ébredés, evés, ivás után tegyük a kiskutyát arra a helyre, ahol elvégezheti a dolgát, maradjunk mellette, míg végez és természetesen azonnal dicsérjük meg! Később ugyanígy lehet rászoktatni arra, hogy kikérezkedjen, hogy sétáltatás közben végezze el dolgát.

A kutyatartás 7 alaptörvényét minden kutyatartónak maradéktalanul be kellene tartania.

1. Megfelelő életkörülmények biztosítása:

A kutya nem láncra való, és nem egy pár négyzetméteres kennelben kell leélje sivár életét. A kutya társállat, és az ember társaságában érzi jól magát. Minél több közös program, közös aktivitás, a kutyatartás annál minőségibb. A kutya az ember mellett soha nem nő fel, mindig kölyök módjára viszonyul az élethez – majd a gazda megoldja az összes problémát. Nekünk kell megfelelő alvóhelyet, élőhelyet, megfelelő életkörülményeket biztosítani kutyánk számára. Sok gazda úgy gondolja, ha ezeket úgy-ahogy biztosítja kutyája számára, akkor megfelelt az állattartás követelményeinek.

2. Szeretet. A kutyának szeretetre, elismerésre van szüksége

A kutyatartás, a kutya és az ember együttélése kölcsönös szereteten kell alapuljon. Ez egy olyan sajátos kapcsolat, amely nem hasonlítható össze emberi kapcsolatokkal. A kutya nem gyerekpótló, nem elsősorban a magányos emberek egyetlen társa. Nagyon sok teljesértékű életet élő családban pótolhatatlan a kutya. Mert az egy másfajta kapcsolat. Kapocs a természet és a mesterséges világ között. Felemelő érzés, amikor sikerül a két világ közötti kommunikáció, amikor két különböző faj együtt gondolkodik, együtt cselekszik. Ennek alapja a kölcsönös szeretet és a bizalom. Ne éljünk vissza kutyánk érzéseivel, ne rajta töltsük ki mérgünket, keserűségünket, ne tegyük őt mások előtt nevetségessé, ne alázzuk meg. A kutyatartás nem erről szól, erre a kutya nem szolgált rá. A felelős gazda tiszteletben tartja kutyája érzelmeit, és ezért cserébe a kutya teljes szívével embere mellett áll.

3. Megfelelő táplálás, étel, ital biztosítása

A kutya nem táplálható megfelelően a házikoszt maradékával. Ételében megfelelő arányban kell lennie fehérje, zsír, szénhidrát, valamint vitaminok és nyomelemek. Mindezeket leginkább az állateledel szaküzletekben kapható, minőségi száraz vagy konzerv állateledelek biztosítják optimálisan. Bármilyen ételt is kap a kutya, legyen előtte mindig friss víz. A kutya a szomjúságot sokkal rosszabbul tűri, mint az ember. A szomjazó kutya borzalmasan szenved.

4. Mozgásigényének rendszeres kielégítése

A minőségi kutyatartás egyik legfontosabb kritériuma, mert időigényes feladat. A kutya vadászó lény, lételeme a mozgás. A mozgásra nemcsak az izomzat megtornáztatása miatt van szüksége, hanem az élménydús események szellemi kapacitását is növelik. Rendszeresen mozogjunk kutyánkkal. A kertes házban élő kutya számára is szükséges biztosítani a rendszeres sétát.

5. Egészségének védelme

Vegyük tudomásul, hogy a kutyatartás drága passzió. Ha a kutya beteg, nincs mellébeszélés, azonnali állatorvosi segítségre van szükség. Az állatorvos munkadíján, az állatgyógyszerek árán nincs állami támogatás, azt piaci áron kell a gazdának megvásárolnia. Aki kutyatartásra adja a fejét, tisztában kell azzal lennie, hogy akár több százezer forintos számlával is szembesülhet, ha kutyája komolyan beteg lesz. A megfelelő táplálással, a mozgásigény kielégítésével ennek kockázata alacsonyabb, de ahogy a kutyát élettartam kitolódik, ahogy a környezetünk egyre szennyezettebb, egyre gyakoribbak náluk is a civilizációs ártalmak okozta betegségek kialakulása.

6. Felelős gondoskodás az utódokról

A kutyatartás része, hogy a felelős gazda nemcsak saját kutyájáról, hanem annak utódairól is gondoskodik. Csak akkor születhetnek utódok, ha biztosak lehetünk benne, hogy azok jó gazdára lelnek. Ne legyünk optimisták, sokkal több kutya él az országban, mint amennyi ember kutyát tartana. A legnagyobb felelőtlenség, amelyet bármelyik gazda elkövethet a kutyákkal szemben az, ha indokolatlanul hagyja kutyáját elleni. Természetesen nem lehetünk a különböző fajták egészséges egyedeinek tenyészése ellen. A legnagyobb problémát a megélhetési szaporítók, illetve a keverék kutyákat nemtörődöm módon tartók és különböző okok miatt szaporodni hagyók viselkedése okozza. Aki nem egy konkrét fajta mellett tette le a voksát, hanem csak egy kutyát szeretne, ne a szaporítóktól vásároljon olcsón kutyát, hanem fogadjon örökbe egy helyes keveréket valamelyik állatmenhelyről, és gondoskodjon a kutya mielőbbi ivartalaníttatásáról.

7. A környezet tiszteletben tartása

A kutyatartás nem azt jelenti, hogy a környezetünknek kötelessége különféle kellemetlenségeket elviselni, hanem azt, hogy kutyát nem tartó, kutyatartó és a kutya úgy él együtt, hogy kölcsönösen tiszteletben tartják egymás életterét. A kutya viselkedése elsősorban a kutyatartás minőségét, azaz a gazdán múlik. Egyrészt a kutya átveszi a gazda gondolkodásmódját, és aszerint cselekszik, másrészt szocializáció, azaz a gazda tanítása nélkül nem képes a helyes magatartásformákra. Soha nem a kutya hibás, bármi is történik, hanem elsősorban a gazda. A felelőtlen kutyatartás súlyos következményekkel járhat. És a gazda kötelessége a kutyája által okozott kár megtérítése, a különböző szennyeződések eltakarítása is.

Támogatóinknak sokat köszönhetünk

Abbázia Group

Decathlon

Zalaegerszeg
Megyei Jogú Város

NasteBau

fedor

Fedor

Fressnapf

letoltes

Zalaszám 

Edelmann Group

zalaerdo

Zalaerdő Zrt.

griff_logo-300x169

Griff Bábszínház

Zalavíz

Béres Állatpatika

West Hungary Textil

Magyar Állatvédő
és Természetbarát
Szövetség

kultura_emmi-megjelentek-a-kulhoni-irodalmi_nagy

EMMI

NEA

Nemzeti
Együttműködési Alap

Miniszterelnokseg

Miniszterelnökség

BGA

Bethlen Gábor
Alapkezelő Zrt.

Elastic

Elastic Kft.

zalaplaza

Zala Plaza

mtm

mTm Autósiskola

archi-metal

Archi Metal Kft.

Támogatóink teljes listája